+31(0)23 531 94 85
Zoek meer

Nieuws

Vertrouwen in woningmarkt daalt mede door beperkt aanbod

Geplaatst op september 11, 2017 door Katja Verheul in Haarlem, Woningmarkt algemeen
September 2017: In een jaar tijd is het aandeel Nederlanders dat vindt dat koophuizen minder betaalbaar zijn geworden, gestegen van 9 naar 40 procent. Vooral het aanbod van te koop staande huizen lijkt daarbij een grote rol te spelen.

Het vertrouwen in de woningmarkt is nog steeds groot, maar lijkt iets te dalen. Dat stelt Vereniging Eigen Huis (VEH) vrijdag op basis van eigen gegevens.

Doordat er steeds minder geschikte huizen te koop staan, staan meer mensen buitenspel bij het aankopen van huis. De lage hypotheekrente is nog een laatste strohalm, maar als deze stijgt, denken nog veel meer mensen buitengesloten te worden volgens het onderzoek. Waar vorig jaar 58 procent van de ondervraagden vond dat het een goede tijd was om een huis te kopen, antwoordt nu nog 41 procent positief op die vraag.

Zolang de hypotheekrente laag blijft, houdt de woningmarkt stand. En als de rente oploopt, kan volgens VEH alleen een groter aanbod van de juiste nieuwbouwwoningen op de juiste plek de woningmarkt meer lucht geven.

Het woningtekort neemt al jaren met enkele tienduizenden woningen toe. Na de crisis komt de bouw van nieuwbouwwoningen wel weer op gang, maar lang niet snel genoeg om het gat te vullen.

Bron: NU.nl


0 comments

Berichten gesloten