+31(0)23 531 94 85
Zoek meer

Nieuws

Wijzigingen hypotheekverstrekking 2018

Geplaatst op oktober 26, 2017 door Katja Verheul in Hypotheek, Woningmarkt algemeen, Woningmarkt Haarlem

Oktober 2017: Wat gaat er allemaal veranderen op het gebied van de hypotheekverstrekking in 2018? Bas Wassenberg van Bèta Financiële Diensten legt het u in onderstaand artikel uit.

 

De komende jaren staan er opnieuw forse aanpassingen op de agenda in mijn vakgebied. “Never a dull moment”, zeg ik dan maar.

Een aantal aanpassingen was al zeker, sommige zijn nieuw en komen voort uit het regeerakkoord.

De maximale hypotheek op een woning daalt komend jaar naar 100% van de marktwaarde (nu nog 101%). Er dient komend jaar dus opnieuw meer spaargeld ingebracht te worden bij een aankoop van de woning.

De maximale hypotheek op inkomen daalt ook, dit kan enkele duizenden euro’s aan leencapaciteit schelen. Een salarisstijging kan de pijn wellicht verzachten.

Voor 2 verdieners is de daling van de leencapaciteit beperkt, aangezien komend jaar er een groter deel van het 2e inkomen mag worden meegenomen voor het bepalen van de leennorm.

Het maximale aftrekpercentage daalt naar 49,5% (nu 50%).

Daarnaast verdwijnt komend jaar de renteaftrek voor leningen gebruikt voor verkoopverlies. Gelukkig komen we dat in de regio Zuid Kennemerland bijna niet meer tegen.

Gled-BiljettenWijzigingen uit het regeerakkoord:

Het eerder genoemde maximale aftrekpercentage van 49,5% gaat in de plannen van het regeerakkoord flink omlaag en daalt in 5 jaar tijd naar 37%.

Alleen de burger met een inkomen in de hoogste belastingschijf (ongeveer een half miljoen Nederlanders) heeft last van deze maatregel. De overheid heeft aangegeven deze groep deels te compenseren via het verlagen van het Eigen Woning Forfait (EWF). Het EWF daalt van 0,75% naar 0,6%. Dit is slechts een hele kleine compensatie. De zogenaamde villa-taks voor woningen boven de € 1.060.000,- blijft bestaan. U begrijpt, dit raakt maar een hele kleine groep Nederlanders.

Ook de maximale aftrek van andere aftrekposten zullen op termijn dalen naar de genoemde 37%.

Schokkend vind ik het verdwijnen van “De Wet Hillen”. De regel is: geen renteaftrek, dan ook geen (of weinig) forfaitaire bijtelling van je woning. Dit heeft mensen gestimuleerd om extra af te lossen. Deze maatregel raakt een wat grotere groep, waaronder veel gepensioneerden. De overheid rekent op € 1 miljard aan extra inkomsten door deze maatregel. Ik vrees dat sommige huishoudens hiermee flink geraakt worden. Pleister op de wonde is dat deze maatregel geleidelijk wordt ingevoerd over een periode van 30 jaar.

Wilt u weten of u getroffen wordt door deze maatregelen en of hier oplossingen voor te vinden zijn? Neem contact op met Bèta Financiële Diensten via onze website (www.betafd.nl) of op telefoonnummer 023 – 8 200 300. De kosten van het eerste gesprek nemen wij voor onze rekening.

Bas Wassenberg,

eigenaar Bèta Financiële Diensten.

 

 

 

 


0 comments

Berichten gesloten