+31(0)23 531 94 85
Zoek meer

Nieuws

Krapte op de woningmarkt, prijzen blijven stijgen

Geplaatst op juli 13, 2017 door Katja Verheul in Bestaande bouw, Haarlem, Makelaar, Woningmarkt algemeen, Woningmarkt Haarlem

Juli 2017: Het tekort aan nieuw woningaanbod heeft het aantal transacties het afgelopen kwartaal gedrukt. Daarmee lijkt voorlopig de groei eruit. Voor het eerst in 13 jaar stonden er in het 2de kwartaal* in Nederland minder dan 100.000 bestaande koopwoningen in aanbod.

Krapte woningmarkt“Voortvarend aan de slag met nieuwbouw is nu prioriteit nummer 1”, zegt NVM-voorzitter Ger Jaarsma. “Om te zorgen dat de woningmarkt niet implodeert en de prijzen niet exploderen, zullen gemeenten, ontwikkelaars en makelaars hun beste beentje moeten voorzetten om straks 18 miljoen Nederlanders een woning op maat te bieden, inclusief goede infrastructuur en andere noodzakelijke voorzieningen.”

* De nieuwste kwartaalcijfers die de NVM uitgeeft, zijn voorlopig.

Afname aantal transacties vooral in krappe regio’s

Hoewel het over de hele linie goed gaat in de Nederlandse woningmarkt, blijven de regionale verschillen groot. Er is sprake van een driedeling: krappe woningmarkten, evenwichtige woningmarkten en ruime woningmarkten.

Krappe woningmarkten, zoals de Randstad, en de steden Groningen en Eindhoven waar een consument keuze heeft uit 5 of minder woningen, kennen gemiddeld een daling in het aantal transacties van ongeveer 8% vergeleken met een jaar eerder. Dit wordt veelal veroorzaakt door een tekort aan nieuw aanbod van bestaande koopwoningen.

Het te koop staande aanbod daalde in deze regio’s in een jaar tijd met meer dan 40%. In vergelijking met de prijzen halverwege 2008 liggen deze inmiddels al weer 10% hoger. Deze krappe woningmarkt bepalen voor een belangrijk deel het beeld op de Nederlandse koopwoningmarkt: bijna de helft van het aantal transacties vindt in deze regio’s plaats.

Bron: NVM

LAM ERA makelaars “Kopen in de regio Haarlem is een uitdaging geworden, maar zeker niet onmogelijk. Snel handelen op basis van kennis van de lokale markt is noodzakelijk. Daar heb je een makelaar voor nodig. Met weinig aanbod en veel vraag zijn er voor verkopers mogelijkheden om hun huis goed te verkopen. Maar wat is goed? Met onze kennis van de segmenten in de markt zijn wij in staat om een realistische verkoopprijs en verkoop termijn te bepalen.”


0 comments

Berichten gesloten