+31(0)23 531 94 85
Zoek meer

Nieuws

Koopwoning in Noord Holland duurder dan voor crisis

Geplaatst op juli 28, 2017 door Katja Verheul in Haarlem, Woningmarkt algemeen, Woningmarkt Haarlem

Juli 2017: De prijs van een bestaande koopwoning in Noord-Holland ligt in het tweede kwartaal van 2017 gemiddeld weer boven het niveau van voor de crisis. Ook woningen in Den Haag waren voor het eerst weer duurder dan voor de crisis. Dit blijkt uit het onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.
De prijsstijging van koopwoningen na was in Noord-Holland, mede door Amsterdam en omliggende gemeenten, bovengemiddeld. Hierdoor is Noord-Holland de eerste provincie waar de prijzen weer boven het niveau van voor de crisis liggen. In vergelijking met het vorige hoogtepunt in 2008 waren de prijzen van bestaande koopwoningen in het tweede kwartaal van 2017 gemiddeld bijna 2 procent hoger.In alle provincies waren koopwoningen opnieuw duurder dan een jaar eerder. In Noord-Holland zijn de prijzen het hardst gestegen, met 11,2 procent. Met een stijging van 3 procent was de prijsstijging in Zeeland het minst groot.

Prijsstijging koopwoning Noord HollandKoopwoningen Den Haag nu ook duurder dan voor de crisis

Als laatste van de vier grootste steden van Nederland, zijn nu ook in Den Haag koopwoningen duurder dan voor de crisis. In de andere drie steden was dat al langer zo. In Amsterdam liggen de prijzen alweer ruim 21 procent boven het niveau in 2008.

Opvallend is dat de prijsstijging in het tweede kwartaal van 2017 in Rotterdam hetzelfde is als in Amsterdam. In beide steden waren in het tweede kwartaal de koopwoningen 13,4 procent duurder dan een jaar eerder. Rotterdam is ook de enige van de vier grootste steden waar de prijsstijging op jaarbasis groter was dan in de voorgaande kwartalen. Bovendien was het aantal transacties in Rotterdam weer hoger dan een jaar eerder, waar het in Amsterdam opnieuw lager was.

Ook appartementen weer duurder dan voor de crisis

In het tweede kwartaal van 2017 waren appartementen 0,3 procent duurder dan voor de crisis. Daarmee zijn appartementen het eerste woningtype waarvan de prijzen weer boven het niveau van voor de crisis liggen. Het gemiddelde prijsniveau van de overige woningtypen ligt nog onder het niveau van voor de crisis.

Ten opzichte van een jaar geleden zijn alle woningtypen zijn in het tweede kwartaal in prijs gestegen. Appartementen stegen weer het meest in prijs, twee-onder-een kapwoningen en vrijstaande woningen het minst.

De prijsontwikkeling van appartementen hangt samen met de prijsontwikkeling in grote steden, waar de woningvoorraad uit relatief veel appartementen bestaat. In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag is dat bijvoorbeeld voor drie kwart of meer.

Bron: CBS

LAM ERA makelaars: “Als we kijken naar de markt in Haarlem en directe omgeving, zien we dat het prijsnivo van voor de crisis als enige tijd is bereikt. In sommige segmenten is er krapte op de markt waardoor de prijzen stijgen en/of de snelheid van verkoop toeneemt. Dit biedt kansen voor verkopers. Voor kopers is het verstandig om een makelaar in de arm te nemen om snel en met kennis van zaken een besluit te nemen over een bezichtiging en een eventueel bod. In de video op onze homepage legt Ronald Bruschke van ons kantoor uit wat het voordeel is van een makelaar.”


0 comments

Berichten gesloten